energie besparing

Stichting Dorpshuis zet in op energiebesparing en duurzaamheid

Het platte dak van het dorpshuis was al jaren door het ontbreken van goed onderhoud lek en werd steeds met ‘lapmiddelen’ hersteld. Het stichtingsbestuur dat eind oktober het pand overnam van de gemeente Voorst, besloot dat het tijd werd om het dak grondig aan te pakken. Door een zogenoemde groenlening van de Rabobank kon de stichting gunstig geld lenen voor het duurzaamheidsproject. Het oude dak ging eraf en werd totaal vernieuwd.

Samen met Beltman Smit werden de werkzaamheden uitgevoerd. Onder het nieuwe dak werd een extra isolatielaag aangebracht en bovenop kwamen maar liefst 65 zonnepanelen. Het dak ligt op het zuiden dus zeer gunstig. Door een stukje sponsoring van Beltman Smit en de zelfwerkzaamheid van de dorpshuisvrijwilligers kon flink bezuinigd worden op de kosten.

Marco Jansink (Beltman Smit): “We hebben zoveel mogelijk meegedacht om de kosten laag te houden. We leverden de materialen voor een gunstige prijs en door de werkzaamheden gedeeltelijk zelf uit te voeren, heeft het Dorpshuis veel geld kunnen besparen. Beltman Smit vindt het prettig om op deze manier zaken te doen en heeft waardering voor de -handige- vrijwilligers van het Dorpshuis. Bovendien blijft de naam Beltman Smit in beeld in Voorst.” Bedrijfsleider Dick Riemeijer was regelmatig bij het Dorpshuis te vinden als begeleider van het project.

Henk Marsman, penningmeester van de Stichting Dorpshuis Voorst, laat door middel van een scherm in de gang de opbrengst van de zonnepanelen zien. De dagopbrengst en het dagverbruik worden precies in beeld gebracht. De volgende stap in duurzaamheid (en besparing) is het aanpakken van de energieverslindende verlichting. “Het dorpshuisbestuur hoopt in de toekomst energieneutraal te kunnen functioneren,” aldus Ruijsch.

 


Besparing direct zichtbaar

In de gang van het Dorpshuis hangt een scherm waarop precies te volgen is hoeveel stroom en gas wordt verbruikt. Bovendien is af te lezen hoeveel energie wordt opgewekt door de zonnepanelen. Niet alleen een totaalverbruik maar ook per dag en zelfs van dat moment. Via een app op de telefoon kunnen de bestuursleden zelfs à la minute meekijken. Voor belangstellenden hangt onder het scherm een verklaring.